Renovace osvětlovací a obrazové techniky ve Studiu Ypsilon

Ke konci roku 2016 došlo k částečné obnově technického zázemí a to především v oblasti osvětlovací techniky v legendárním pražském Studiu Ypsilon. V obou sálech se vyměnil osvětlovací pult grandMA za grandMA2. V hlavním sále si hlavní osvětlovač Studia Ypsilon Pavel Moc přál MA onPC command wing a k tomu přídavné křídlo MA onPC fader wing. Do malého sálu stačil pouze MA onPC command wing.

MA onPC comammand wing je mobilní řídící systém, který nabízí hardwarové fadery a executory ve spojení se softwarem onPC grandMA2 (dodáván zdarma). Kromě toho MA onPC command wing nabízí 2 048 parametrů, které lze ve spojení se softwarem grandMA2 onPC odesílat prostřednictvím čtyř vestavěných DMX portů, stejně jako přes ethernetové protokoly.

Jelikož nešlo jen o výměnu osvětlovacích pultů, ale také o doplnění osvětlovacího arzenálu, přibyla k již dříve dodaným světlům horizontální světla Robin CycFX8, což je pohybující se strip light – liniové svítidlo od Robe Lighting. S individuálně nastavitelnými 15W RGBW LED multichipy, které jsou rovnoměrně rozmístěny tak, aby při umístění více svítidel vedle sebe byly rozteče mezi nimi stejně široké. Svítidla nabízí lineární zoom 8-67°, velmi rychlý 270° vertikální (Tilt) pohyb, předprogramovaná barevná makra, ovládání jednotlivých chipů, emulace halogenové lampy a stmívací efekty při 2700 K a 3200 K.

K nejmodernější osvětlovací technice ještě přibyl projektor Panasonic, včetně PC a softwaru, který je integrován do ovládacího prostředí pultu tak, aby synchronizace světla a pultu byla co nejpřesnější  a nejednodušší a přitom splňovala nejvyšší nároky a požadavky divadelních techniků.

Dnes má Studio Ypsilon k dispozici dva divadelní sály tzv. malou scénu studiového charakteru a větší sál rekonstruovaný do původní podoby ve stylu artdeco. Ypsilonka sídlí v prvním pražském konstruktivistickém domě z roku 1927 architekta Jaromíra Krejcara.

Vedle hlavní činnosti bylo ve Studiu Ypsilon založeno jeho malé studio – STUDIO Studia Ypsilon. Jedná se o ojedinělý případ studia vysoké umělecké divadelní školy (AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNÍ v Praze) při divadle. Na výchově studentů se vedle Jana Schmida podílejí i další pedagogové Ypsilonky. STUDIO má svůj repertoár a někteří posluchači rovněž hostují v představeních “Ypsilonu“.
Studio Ypsilon se těší velké přízni publika. Je sice pražským divadlem, ale občas zajíždí i do dalších měst České republiky. Zúčastňuje se různých divadelních festivalů a pravidelně vyjíždí do zahraničí. Přejeme technikům z divadla mnoho let bezproblémového užívání nové techniky.